Circulaire transitie - De Vuilbak

De circulaire transitie

Binnen handbereik met De Vuilbak

 

In een circulaire economie gaat er niets verloren. Afval bestaat dus niet. Alles wordt hergebruikt. De volledige samenleving draait op herbruikbare grondstoffen. Het klinkt misschien te mooi om waar te zijn, maar het is wel degelijk – terecht – het doel van heel wat landen en regio’s.

In 2016 stond België binnen de Europese Unie al op de tweede plaats wat de recyclage van afval betreft: we recycleren bijna 77% van al ons afval. (Bron: diplomatie.belgium.be) We zijn dus goed bezig. Maar het kan beter. En dat hebben ook de overheden begrepen.

Tegen 2050 moet het Vlaamse Gewest een afvalloze, circulaire economie zijn. En in het Waalse Gewest moet ruw huishoudelijk afval standaard gescheiden worden van organisch afval. Daarnaast worden repaircafés en leasing van toestellen in plaats van aankoop gestimuleerd. En de overheden gaan heel wat Green Deals aan om bepaalde duurzame doelen te behalen in tal van sectoren.

Kortom: we moéten met zijn allen vooruit, op weg naar een zero-impact op het milieu. Ambitieus? Absoluut. Maar vooral broodnodig. En ook wij bij De Vuilbak staan volledig achter die visie. We zijn vastberaden om de duurzame doelen te behalen, om de circulaire transitie waar te maken.

 

Waarom is een circulaire economie en transitie nodig?

Voorlopig krijgen we het nog niet voor elkaar om de economie en de afvalsystemen zo in te richten dat we effectief waarde halen uit ons afval. We verbranden dus een groot deel van het afval en zetten het om in groene stroom. Maar dat gaat gepaard met een CO2-uitstoot en waardevernietiging. En dat terwijl de vraag naar eindige grondstoffen elk jaar, wereldwijd, blijft toenemen. Het moet dus anders. Eerste stap? De afvalproductie aanpakken. Zolang we ons afval niet naar zijn specifieke grondstof kunnen terugbrengen, zal het anders niet lukken om een circulaire samenleving te realiseren. Om die circulaire transitie te doen slagen.

De ambitie van De Vuilbak

Het is gewoon een feit: er is wat afval betreft werk aan de winkel bij bedrijven en organisaties. Thuis zijn we al gewoon om ons afval te sorteren maar op het werk is dit nog niet de standaard. Hoe dat komt? Het is niet duidelijk, niet aantrekkelijk. Er zijn geen heldere richtlijnen. Het is een grote investering. En er is niet veel keuze.

Maar dat is buiten De Vuilbak gerekend. Wij nemen al die redenen voor je weg. Geen excuses meer. We maken sorteren sexy. We geloven dat we met onze filosofie al 80% van het bedrijfsafval circulair kunnen opvangen voor 2025.

 

Proefplaatsingformulier - bedankpagina

De voordelen van sorteren

  • Besparing op afvalkosten
  • Propere en gezonde werkomgeving
  • Voorbereiding op de toekomst
  • Betrokken werknemers dankzij maatschappelijk doel
  • Bevorderend voor imago van de organisatie

Waarom meedoen aan de circulaire transitie?

Een betrokken bedrijf heeft niet alleen aandacht voor zijn werknemers en klanten maar ook voor het milieu. De meest doeltreffende manier om je impact op het milieu te minimaliseren is het verantwoordelijk omgaan met je afval.

Door afval te sorteren ben je  maatschappelijk verantwoord aan het ondernemen, wat goed is voor de maatschappij maar wat ook het plezier in het werk van je werknemers vergroot.

Je zet een belangrijke stap naar een duurzamere toekomst. En je vermijdt ook hogere kosten. Want gezien de duurzame doelen van de overheden, zullen de maatregelen ongetwijfeld verstrengen de komende jaren, met hogere facturen voor afval tot gevolg. Je investeringen in de circulaire transitie zijn dus meer dan de moeite waard. 

De Vuilbak als circulaire kennispartner

Het plaatsen van sorteerbakken is nog niet voldoende om maatschappelijke impact en een kostenreductie te garanderen. Je moet ook stilstaan bij de samenwerking met de afvalinzamelaar, schoonmakers, e.d. Bovendien is het van belang dat je een draagvlak en bewustzijn creëert bij je medewerkers. Zo stimuleer je het correcte gedrag en belandt het afval in de juiste bak. 

De Vuilbak treedt daarom ook op als kennispartner. We ontzorgen en adviseren je graag. In elk van de stappen die je zet richting een circulaire transitie.

 

Visie van De Vuilbak

De Vuilbak gelooft dat een circulaire economie leidt tot een verbetering van onze producten en levenskwaliteit. Een circulaire economie hoeft niet te betekenen dat we dit gaan merken in onze portemonnee of dat we minder keuzevrijheid gaan hebben. De transitie kan alleen behaald worden door intensief samen te werken in de keten en creatieve oplossingen te realiseren.

De Vuilbak zet zelf deze nieuwe standaard door een volledig circulair en stijlvol product aan te bieden dat daarnaast ook een circulaire bedrijfsvoering faciliteert voor onze klanten. Twee vliegen in één klap. De Vuilbak als een katalysator en inspirator.

Duurzaamheid in de openbare ruimte | De Vuilbak

Stap één? Boek een proefplaatsing

We moedigen het aan om te starten met een vrijblijvende proefplaatsing. Zo leer je wat werkt voor jouw organisatie, voordat je de investering aangaat. Daarnaast creëer je alvast een draagvlak en krijg je werknemers betrokken bij het nieuwe sorteren. We denken natuurlijk met je mee en geven altijd advies zodat de implementatie vlekkeloos verloopt. Je probeert onze vuilbakken een tijdje uit en komt te weten wat voor jou al dan niet werkt.