sorteren op kantoor | De Vuilbak

Sorteren op kantoor

Sorteren op kantoor heeft meer voordelen dan je misschien denkt. Natuurlijk is het goed voor het milieu én bovendien verplicht voor onder meer pmd. Maar wist je dat het je bedrijf ook financieel sterker maakt? Op deze pagina lees je meer over sorteren op kantoor, plus een aantal tips om het zo efficiënt mogelijk aan te pakken.

Waarom sorteren op kantoor?

Op kantoor wordt dagelijks veel weggegooid. Tussen dit afval zitten kostbare grondstoffen die dankzij afvalscheiding opnieuw kunnen worden gebruikt. Hierdoor zijn minder nieuwe grondstoffen en energie nodig voor het fabriceren van nieuwe producten én verdwijnt er minder restafval in de verbrandingsovens.

Sorteren is goed voor het milieu, dat staat vast. Maar je bent in Vlaanderen als bedrijf ook verplicht om een twintigtal afvalsoorten apart aan te bieden. Denk maar aan pmd, papier en karton, plastic folie, afgedankte elektronische apparatuur, en zoveel meer. Dat komt allemaal natuurlijk vaak voor op kantoren. Je kan als bedrijf dus niet zonder een degelijk afvalbeleid. 

Wat levert het mijn bedrijf op?

Maar afvalscheiding is niet alleen een kwestie van moeten, het is ook goéd voor je bedrijf. Door afval te sorteren, houdt je bedrijf minder restafval over. En afval inzamelen en (laten) ophalen kost vaak geld. Je vermijdt ook boetes van de milieu-inspectie wanneer je correct sorteert. Bovendien heb je mogelijk ook recht op premies. Denk maar aan de welkomstpremie wanneer je start met pmd te sorteren of de premie voor het verzamelen van bijvoorbeeld plastic verpakkingsafval.

Aangezien sorteren met afvalscheidingsbakken erg zichtbaar is, heeft sorteren op kantoor ook een positieve invloed op de duurzame reputatie van je onderneming en de loyaliteit van je werknemers! Het is inmiddels bewezen dat werknemers een hogere tevredenheid aantonen in bedrijven die zich inzetten voor duurzaamheid.

3 tips om sorteren op kantoor makkelijker te maken

Je wil afval sorteren maar je weet niet waar te beginnen? De volgende tips helpen je alvast op weg. 

1. Breng de afvalstromen in kaart 

Op kantoren komen verschillende afvalstromen voor. Denk bijvoorbeeld aan papier en karton, plastic folie, klein gevaarlijk afval en GFT.  Kijk welke soorten afval er precies voorkomen in je onderneming en neem dat inzicht mee bij het uitkiezen van een geschikt sorteersysteem. 

2. Kies de juiste vuilbak voor jouw kantoor

Als je een sorteerbak met verschillende compartimenten bestelt, bepaal je zelf welk compartiment je gebruikt voor welke afvalstroom. Bepaal dit op basis van het onderzoek naar de afvalstromen in je bedrijf en kies compartimenten voor de meest voorkomende groepen. Op vrijwel elk kantoor zullen papier en plastic tot de grootste afvalstromen behoren, maar de rest is afhankelijk van de aard en cultuur van je bedrijf.

Bereiden je medewerkers bijvoorbeeld iedere dag een verse lunch? Dan komt een gft-bak van pas. Als je minstens eenmaal per week een warme maaltijd aanbiedt, is zo een gft-bak zelfs verplicht. Of drinkt iedereen uit papieren koffiebekertjes? Dan kan je deze apart inzamelen met een bekerhouder in je vuilbak. Je kan altijd starten met een proefplaatsing om uiteindelijk de slimste keuze te vinden.

3. Voorkom onnodig afval op kantoor

Hoe minder afval je produceert, hoe minder je moet weggooien. Het loont daarom om de hoeveelheid afval op kantoor zo veel mogelijk te beperken. Vraag je bijvoorbeeld af of het echt nodig is om elk document te printen en stap van weggooibekertjes over op herbruikbare mokken. Koop daarnaast zo veel mogelijk duurzame producten met een langere levensduur. 

Benieuwd naar de meest gemaakte fouten bij sorteren op kantoor? Lees meer in onze blog!

De Vuilbak - sorteren op het werk

Hoe kan De Vuilbak helpen op kantoor?

De hoogwaardige producten van De Vuilbak maken sorteren op kantoor eenvoudig en leuk. Dankzij het elegante design passen de afvalscheidingsbakken in elk kantoor, wat de stijl en inrichting ook is.

Duidelijke symbolen en kleuren vertellen je medewerkers precies welk soort afval in welke vuilbak thuishoort en slimme features maken het makkelijk om de bakken te legen.

We bieden ook ondersteuning aan om de vuilbakken op een leuke manier te introduceren en je werknemers te sensibiliseren. Daarnaast zijn de bakken personaliseerbaar, zodat je precies die afvalstromen kan inzamelen die op jouw kantoor het vaakst voorkomen.