Sorteren in de horeca- en eventsector - De Vuilbak

Sorteren in de horeca- en eventsector

Circulair ondernemen en sorteren is niet meer weg te denken in de huidige maatschappij en krijgt ook een steeds prominentere rol binnen hospitality, of de horeca- en eventsector. Grote en kleine horecaondernemingen leveren een grote hoeveelheid aan afval op. Sorteren is dus broodnodig. Het is niet alleen goed voor het milieu, maar het bespaart ook energie en kosten.

De afvalstromen binnen de horeca zijn zeer toegankelijk voor een duurzame verwerking. De Vuilbak deelt graag een aantal handige tips en tricks om sorteren in de horeca- en eventsector zo efficiënt en makkelijk mogelijk te maken.

Waarom is sorteren in de horeca- en eventsector zo belangrijk?

Binnen deze sector wordt er dagelijks veel weggegooid en zijn er diverse afvalstromen. Denk hierbij aan organisch keukenafval, olie en frituurvet, glas, plastic, papier en karton en restafval. Tussen het afval zitten kostbare grondstoffen die dankzij afvalscheiding opnieuw gebruikt kunnen worden, daarom is het zo belangrijk om te sorteren in de horeca.

Door het recycleren van het afval zijn er minder nieuwe grondstoffen en is er minder energie nodig om nieuwe producten te fabriceren. Ook verdwijnt er minder restafval in vuilverbrandingsovens. Door een degelijk afvalbeleid te hanteren doe als organisatie of bedrijf aan maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Wat levert sorteren je horecaonderneming op?

Naast de voordelen voor het milieu zorgt sorteren ook voor een kostenbesparing. Door selectief te sorteren per afvalsoort, heb je namelijk minder restafval en verlaag je je afvalfactuur. Je moet bijvoorbeeld minder grote afvalcontainers voorzien. En restafval laten ophalen kost vaak meer dan bijvoorbeeld organisch afval. Daarnaast doet het voorzien van sorteerbakken ook wat aan je imago. Klanten, werknemers en bezoekers appreciëren ongetwijfeld je inzet voor een duurzamere wereld. 

 

Sorteren in de horeca - Tips van De Vuilbak

3 tips om sorteren in de horeca makkelijker te maken

Wil je in je horecaonderneming beter sorteren, maar weet je niet hoe je dit het best aanpakt? Wij helpen je graag op weg met een aantal tips!

1. Breng de afvalstromen in kaart

Zoals eerder benoemd zijn de meeste afvalstromen in de horeca- en eventsector zeer toegankelijk voor een duurzame verwerking. Ga na welke afvalstromen er binnen je organisatie voorkomen en kijk op basis van deze informatie welk systeem voor afvalverzameling het  meest geschikt is. 

2. Voorkom verspilling

Als je je afvalverwerking grondig wil beheren, is het belangrijk om je voedselverspilling onder de loep te nemen. Het verspillen van voedsel is niet alleen een grote belasting op het milieu, maar leidt ook tot hogere afvalfacturen. Door enkele maatregelen hierin door te voeren kan de verspilling van voedsel af flink teruggedrongen worden.

Blijft er bijna altijd voedsel op de borden van je gasten liggen bij het afruimen? Misschien moet je dan je porties verkleinen. Of bied een doggybag aan. Zo wordt er minder eten weggegooid én kunnen gasten nogmaals genieten van je gerecht, wat ze ongetwijfeld appreciëren!

3. Kies de juiste vuilbak en zet hem op de juiste plek

Doordat je de afvalstromen in kaart hebt gebracht, weet je precies welke vuilbak op welke plek nodig is. Wanneer je bijvoorbeeld over een groot buitenterras beschikt, kan je op een aantal centrale punten vuilbakken plaatsen. Kies hierbij voor een vuilbak met compartimenten die aansluiten bij de meest voorkomende afvalstromen van deze plek. Achter de bar is de samenstelling van de vuilbak hoogstwaarschijnlijk anders ingericht dan de vuilbakken op bijvoorbeeld het toilet of het buitenterras.

Hoe ondersteunt De Vuilbak sorteren in de horeca?

De hoogwaardige producten van De Vuilbak zijn een stijlvolle en efficiënte oplossing voor afvalscheiding binnen de horeca- en eventsector. Dankzij de vele mogelijkheden wat betreft kleur en design, passen ze perfect binnen elke horecazaak en elk event. Door gebruik te maken van duidelijke symbolen weten je gasten en werknemers precies welk soort afval in welke bak thuishoort. Daarnaast zorgen de slimme features van onze vuilbakken ervoor dat ze heel gemakkelijk door het personeel te legen zijn. Al onze vuilbakken zijn, inclusief de compartimenten, te personaliseren.

over De Vuilbak - ons verhaal

Start de transitie

Benieuwd wat voor jouw organisatie de mogelijkheden zijn? Neem contact met ons op voor meer informatie, advies of een proefplaatsing voor sorteren. Wij staan voor je klaar!