Sorteren in de zorg - De Vuilbak

Zorginstellingen en ziekenhuizen

Sorteren in de zorg, maar ook in andere sectoren, is in onze huidige maatschappij niet meer weg te denken en wordt alleen maar belangrijker. Zeker nu wereldwijd bekend is wat een impact het heeft op het milieu en het klimaat. Dit geldt ook voor al het afval in de zorg. In zorginstellingen heb je namelijk te maken met verschillende soorten afvalstromen, waarbij het extra belangrijk is dat deze op de juiste wijze verwerkt worden. Ontdek wat het belang is van sorteren in de zorg en ontvang handige tips die je helpen om ermee te starten.

Waarom is sorteren in de zorg zo belangrijk?

In de zorg zijn er heel wat mogelijkheden wat sorteren en afvalvermindering betreft. Er zijn namelijk veel verschillende afvalstromen. Denk hierbij aan papier en karton, vertrouwelijke documenten, klein gevaarlijk afval, ziekenhuisafval, laboratoriumafval en restafval.

Toch komt het regelmatig voor dat de verschillende afvalstromen nog niet op de juiste manier worden gescheiden. Daardoor komt er veel restafval bij het klein chemisch of gevaarlijk afval terecht. Het afvoeren en verwerken van klein chemisch of gevaarlijk afval is echter een pak duurder dan het afvoeren en verwerken van restafval. Hierdoor maken zorginstellingen vaak onnodig hoge kosten.

Wanneer het afval in de zorg op de juiste manier gescheiden wordt, kan het beter, goedkoper en milieuvriendelijker worden verwerkt en biedt dit ruimte voor recyclage. Daarnaast kan sorteren in de zorg een positief effect hebben op het imago dat een zorginstelling wil uitstralen naar zijn gasten, patiënten en werknemers.

 

Onze vuilbakken

Vuilbakken speciaal ontwikkeld voor praktijkruimtes

Het gebruik van disposables in de zorg is de afgelopen jaren drastisch toegenomen, zeker het afgelopen jaar. Zij bieden heel wat voordelen voor het dagelijkse gebruik, maar ze worden vaak verkeerd of niet gescheiden. Om de impact op het milieu van afval in de zorg te verkleinen, is het belangrijk om dit net als het medische afval in een ziekenhuis goed te scheiden. Uit onderzoek is echter gebleken dat een gebrek aan tijd en ruimte de grootste obstakels vormen voor sorteren.

Daarom ontwikkelde De Vuilbak samen met zorgspecialisten dé ideale vuilbak voor praktijkruimtes. De Globular 45L serie is ontworpen als een ‘radiator’ met afmetingen afgestemd op de meest gangbare behandelruimtes. Dus: geen excuus meer om niet goed te sorteren in je zorginstelling!

Sorteren in de zorg - tips van De Vuilbak

3 tips om sorteren in de zorg makkelijker te maken

Hoe pak je zo’n project aan? Er zijn verschillende manieren om je zorginstelling duurzamer te maken op het gebied van sorteren. Ontdek onze tips:

1. Krijg inzicht in de verschillende afvalstromen

Of het nu gaat om een relatief kleine huisartsenpraktijk of een groot ziekenhuis, het is belangrijk om alle verschillende afvalstromen in de zorg in kaart te brengen. Op basis daarvan kan je bepalen welk type afvalinzamelingsysteem de beste keuze is.

2. Zet de juiste bak op de juiste plek

Nadat de algemene afvalstromen in kaart zijn gebracht, ga je kijken welke afvalstromen er in bepaalde ruimtes voorkomen. Vervolgens kies je compartimenten uit die daarbij aansluiten. In een wachtruimte zal je bijvoorbeeld geen compartiment nodig hebben voor klein gevaarlijk afval, maar eentje voor gft is dan wel weer handig. Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat de wachtende oudere man in de wachtkamer het klokhuis van zijn appeltje in het gft-deel van de vuilbak kan weggooien.

Ga dus heel specifiek alle ruimtes na en bedenk welke soorten afval daar voorkomen. De plek van de vuilbakken is ook heel belangrijk. Ze moeten meteen duidelijk aangegeven staan. Zet ze daarom neer op aantrekkelijke, goed zichtbare plaatsen. Om ze extra op te laten vallen kan je opvallende kleuren gebruiken.

3. Voer een nieuw afvalbeleid in en maak het leuk

Nadat je hebt bepaald hoeveel vuilbakken je voor sorteren in de zorg nodigt hebt en uit welke compartimenten ze moeten bestaan, is het tijd voor het opstellen van een nieuw afvalbeleid. Betrek hier ook medewerkers bij, zodat er sneller zelf actief mee aan de slag gaan.

 

Hoe ziet een afvalbeleid eruit? De volgende vier pijlers vormen de basis:

  • Werk een visie uit wat afvalverwerking betreft 
  • Bepaal vervolgens de daaraan gelinkte doelen 
  • Stel tenslotte een plan van aanpak op: Hoe ga je deze doelen bereiken? 
  • Houd natuurlijk rekening met de wetgeving voor medisch afval

Om echt bewust te maken van het belang van sorteren in de zorg, is het belangrijk om het nieuwe afvalbeleid duidelijk te communiceren. Plan dus zeker een infovergadering in, zodat iedereen ervan op de hoogte is.

Hoe helpt De Vuilbak bij sorteren in de zorg?

De hoogwaardige producten van De Vuilbak zorgen dat sorteren in de zorg veel gemakkelijker en aantrekkelijker wordt. Door het mooie design en de degelijke uitstraling van de vuilbakken passen ze perfect binnen elke zorginstelling en zijn ze ook zeer geschikt voor een openbare/publieke ruimte.

Door het gebruik van duidelijke symbolen en kleuren is het voor alle medewerkers en bezoekers meteen duidelijk welk type afval in welke bak thuishoort. Daarnaast kunnen de vuilbakken volledig gepersonaliseerd worden. Denk hierbij aan de keuze van stickers en kleuren, om ze naadloos te doen aansluiten bij het interieur van je zorginstelling. Ook de samenstelling van de vuilbakken bepaal je zelf. Zijn er drie verschillende compartimenten nodig? Of toch liever vier? Alles is mogelijk.

Sorteren in de zorg - Advies van De Vuilbak

Meer weten over De Vuilbak?

Onze vuilbakken zijn zeer gemakkelijk te reinigen en erg robuust bovendien. Het is alles wat je van een professionele bak om te sorteren in de zorg mag verwachten én meer. Duurzaamheid en circulariteit zijn voor De Vuilbak van groot belang, daarom zijn alle producten van 98% recyclebare materialen gemaakt.

Benieuwd naar onze oplossingen op maat voor sorteren in de zorg? Neem contact met ons op voor meer informatie, advies of een proefplaatsing voor sorteren. Wij helpen je graag verder!