Sorteren in de sportclub - De Vuilbak

Sorteren in de sportclub en kantine

Sorteren is niet meer weg te denken in onze huidige maatschappij. Zowel thuis, op school als op kantoor. Het neemt overal een steeds prominentere rol in. Toch gebeurt het nog niet altijd in de sportwereld. Sorteren is nochtans goed voor het milieu, het bespaart energie en helpt de opwarming van de aarde tegen te gaan.

Help bijdragen aan een groenere wereld en begin ook te sorteren in de sportclub! We geven je graag een aantal handige tips die je helpen om te starten met het scheiden van afval.

Waarom is afval scheiden in de sportclub belangrijk?

In een sportclub komen veel verschillende afvalstromen samen. Zo worden er dagelijks verpakkingen, drankenkartons, blikjes en deodorants weggegooid. Als je af en toe een competitie of sportevent organiseert, loopt de hoeveelheid afval nog meer op.

Een deel van dit afval belandt bovendien naast de prullenbak en zorgt dus voor zwerfvuil in en rond de club. Zwerfvuil en afval dat eigenlijk door middel van sorteren en recycleren gewoon duurzaam omgezet kan worden tot grondstoffen voor nieuwe producten. Wanneer het afval al gescheiden is, zijn er minder nieuwe grondstoffen en energie nodig om deze producten te kunnen maken en verdwijnt er minder restafval in de vuilverbrandingsovens. 

Voorbeeldfunctie 

Naast het feit dat het goed is voor het milieu, heeft de sportwereld ook een bepaalde voorbeeldfunctie tegenover de maatschappij. Een sportclub is een plek waar veel verschillende mensen zowel kinderen als volwassenen, uit de samenleving samenkomen om samen actief te zijn. Het is dus de ultieme plek om elkaar het goede voorbeeld te geven door ook in de sportclub of sportschool te sorteren. Dit stimuleert mensen om verantwoordelijk met hun afval om te gaan, zowel thuis als tijdens het sporten.

Sorteren in de sportclub - Tips van De Vuilbak

4 tips voor sorteren in de sportclub

Maar hoe begin je eraan? Er zijn verschillende manieren om een sportvereniging milieubewuster en schoner te maken door middel van sorteren. Deze tips zetten je alvast op de goede weg:

1. Inzicht in de afvalstromen

Zoals eerder vermeld, zijn er verschillende afvalstromen binnen een vereniging. Denk hierbij aan karton, plastic, klein chemisch afval en gft. Het is van belang om na te gaan welke verschillende afvalstromen er binnen jouw organisatie voorkomen om vervolgens te bepalen welk soort afvalverzamelingsysteem voor jou de slimste keuze is.

2. Kies de juiste compartimenten voor de vuilbak

Het is mogelijk om een sorteerbak met verschillende compartimenten te bestellen. Op basis van het onderzoek naar de afvalstromen, kan je zelf kiezen welke en hoeveel compartimenten je wil. In de sportclub is plastic wellicht de meest voorkomende afvalstroom, maar houd ook rekening met eventuele andere stromen.

Beschik je bijvoorbeeld over een kantine waar men broodjes of versnaperingen kan eten? Dan kan die ruimte wel een gft-compartiment gebruiken. Staat er in de kleedkamer een watermachine met kartonnen bekertjes? Dan kan hier ook een speciaal compartiment voor worden toegevoegd. 

3. Voorkom onnodig afval op de club

Het klinkt misschien logisch, maar voorkom onnodig afval op de club! Ga na of er binnen de club bepaalde processen zijn waardoor de hoeveelheid afval beperkt kan worden. Worden er bijvoorbeeld veel plastic bekertjes gebruikt? Kijk dan of het mogelijk is om over te stappen op herbruikbare bekers of mokken. Worden alle artikelen in de sportkantine individueel in plastic verpakt? Overweeg dan producten zonder plastic verpakking te verkopen. 

4. Organiseer een themaweek in het teken van afval

Een belangrijke tool om sorteren te laten slagen binnen de sportclub, is inspelen op de bewustwording van de mensen. Organiseer bijvoorbeeld jaarlijks een themaweek waarbij je jong en oud doet stilstaan bij het onderwerp ‘afval’. Denk hierbij aan een puntenverzamelingsysteem voor de allerkleinsten en een inspirerende gastspreker voor de volwassenen. Hang banners en vlaggen op. Je klanten worden hierdoor zowel buiten als binnen de sportclub actief herinnerd aan het belang van sorteren.

Hoe staat De Vuilbak je bij?

Het hoogwaardige productassortiment van De Vuilbak maakt sorteren in de sportclub een stuk eenvoudiger en aantrekkelijker. De vuilbakken hebben een zeer elegant design en passen perfect binnen elke sportfaciliteit, wat de stijl of inrichting ook is. Met duidelijke symbolen en kleuren is het voor iedereen meteen duidelijk welk soort afval in welke bak thuishoort. Ook zijn er slimme features toegevoegd die het legen van de bakken versimpelen. De vuilbakken zijn samen met hun compartimenten trouwens te personaliseren.

over De Vuilbak - ons verhaal

Benieuwd naar onze oplossingen op maat? Neem contact met ons op voor meer informatie, advies of een proefplaatsing. Wij helpen je graag verder!