Sorteren in de openbare ruimte

Sorteren in de openbare ruimte

Sorteren is inmiddels geen bijzaak meer. Het heeft de absolute prioriteit. En iedereen draagt hierin verantwoordelijkheid. Dit is de enige manier om een volledig circulaire economie te realiseren die draait op de waarde van schoon afval. Steeds meer bedrijven, scholen en andere instellingen omarmen de verantwoordelijkheid om afval gescheiden in te zamelen. En gemeenten zien steeds vaker de meerwaarde in van sorteren in de openbare ruimte.

Laagdrempelige verandering

Hoewel misschien niet iedereen zich bewust is van het belang van sorteren, zorgt een vuilbak met verschillende compartimenten in de openbare ruimte onbewust toch voor een grote verandering. Door ervoor te zorgen dat ze in het straatbeeld passen maar toch voldoende opvallen om stil te staan bij de functie ervan, stimuleer je het scheiden van afval op een intuïtieve en laagdrempelige manier.

Waarom is sorteren in de openbare ruimte belangrijk?

Dat sorteren beter is voor het milieu, weet inmiddels vrijwel iedereen. Maar sorteren in de openbare ruimte heeft ook veel andere voordelen. We vertellen je graag welke dit zijn en delen handige tips om sorteren in de openbare ruimte makkelijker en efficiënter te maken.

Sorteren als norm

Met vuilbakken in de openbare ruimte geef je een signaal: sorteren is de norm. En dit levert weer andere voordelen op!

Kostenbesparing

De verwerking en ophaling van restafval kost vaak meer dan die van aparte afvalsoorten zoals papier, gft, enz. Door de hoeveelheid restafval te verminderen, bespaar je dus op die afvalfacturen.

Voorbeeldfunctie

De overheid beschouwt sorteren als de norm. Door afval met prullenbakken in de openbare ruimte te scheiden, geven gemeenten en lokale overheden dus het goede voorbeeld. Ook andere organisaties en bedrijven kunnen de bewustwording over afval vergroten door gescheiden afvalinzameling aan te bieden. Dit geldt bijvoorbeeld voor organisaties met een educatieve of maatschappelijke functie, zoals bibliotheken en voetbalclubs. Zo motiveren ze mensen om thuis ook hun afval te sorteren.

Minder zwerfafval

Gemeentes en beheerders van publiek toegankelijke ruimtes proberen al jaren de hoeveelheid zwerfafval te verminderen. Niet alleen omdat het beter is voor het milieu, maar ook omdat het de openbare ruimte properder, aantrekkelijker en veiliger maakt. Door mensen te motiveren hun afval in de vuilbak te gooien en dit makkelijk te maken – bijvoorbeeld door voldoende vuilbakken te plaatsen – kan veel overlast van zwerfafval voorkomen worden. Dit maakt een aanzienlijk verschil!

Sorteren in de openbare ruimte - Tips van De Vuilbak

4 tips om sorteren in de openbare ruimte te vergemakkelijken

Als je als instelling of gemeente wilt beginnen met sorteren in de openbare ruimte, kan het lastig zijn om te bepalen waar te beginnen. De volgende tips helpen je op weg!

1. Communiceer helder

Om te zorgen dat mensen hun afval in de (juiste) vuilbak gooien, is heldere communicatie cruciaal. Leg daarom goed uit waarom afval scheiden belangrijk is. Maak bijvoorbeeld duidelijk dat sorteren een grote milieuwinst oplevert en benadruk ook de grote kostenbesparing. Verder kan je de voordelen concreet maken door bijvoorbeeld te laten zien welke nieuwe producten van bepaalde afvalsoorten worden gemaakt. Verschillend gekleurde afvalzakken maken ook duidelijk dat niet alles ‘op de grote hoop’ belandt.

2. Zorg voor duidelijke aanwijzingen op de vuilbak

Ook op de bakken zelf moet de communicatie duidelijk zijn. Door de juiste aanwijzingen aan te brengen (door middel van kleuren, pictogrammen of inwerpopeningen) weten mensen meteen welk afval in welke vuilbak moet. Gebruik voor de herkenbaarheid bijvoorbeeld dezelfde symbolen en kleuren als voor huishoudelijk afval in je gemeente.

3. Zorg voor genoeg vuilbakken in de openbare ruimte én genoeg volume

Als mensen niet snel genoeg een vuilbak kunnen vinden of een volle vuilbak aantreffen, werkt dit demotiverend. Zorg daarom voor voldoende vuilnisbakken, en bepaal hoeveel volume er nodig is. Houd daarbij rekening met de afvalsoorten, het aantal bezoekers en de frequentie waarmee de bakken geleegd worden. Plastic neemt bijvoorbeeld relatief veel ruimte in.

4. Bepaal de belangrijkste afvalstromen

Onderzoek heeft aangetoond dat het efficiënter is om per vuilbak niet te veel afvalstromen in te zamelen. Naast plastic en restafval, op vrijwel alle plekken de meest voorkomende afvalstromen, is het daarom goed te bedenken welke afvalstromen je op welke plek wilt inzamelen. Als papier in de buitenlucht wordt ingezameld, wordt het bijvoorbeeld snel nat en vies. Op stations, waar traditiegetrouw veel kranten worden gelezen, kan de inzameling van papier echter heel zinvol zijn.

Hoe staat De Vuilbak je bij?

De hoogwaardige producten van De Vuilbak zijn een stijlvolle en efficiënte oplossing voor sorteren in de openbare ruimte. De bakken zijn zeer robuust en makkelijk vast te maken aan de grond, wat ze ideaal maakt als prullenbak in de openbare ruimte. Ook zijn ze snel en eenvoudig te legen. Tegelijkertijd hebben de sorteerbakken een elegante vormgeving, die past in elke omgeving en die het duurzame karakter van locaties vergroot.

Dankzij heldere signalisatie is het bovendien vlug duidelijk in welke bak welk afval thuishoort. De pictogrammen zijn eenvoudig aan te passen aan je huisstijl dankzij een gebruiksvriendelijk magneetsysteem. Standaard zijn de afvalbakken verkrijgbaar in meerdere groottes en met diverse handige features, maar ook design op maat is mogelijk. Onze prullenbakken voor in de openbare ruimte hebben zich al bewezen op onder meer stations, luchthavens en gemeentehuizen.

over De Vuilbak - ons verhaal

Een prullenbak in iedere openbare ruimte

Ben je op zoek naar de juiste oplossing voor afvalverwerking in de openbare ruimte? Bekijk het assortiment van De Vuilbak en ontdek welke prullenbak het meest geschikt is voor jou. Zo zetten we met iedere vuilbak een stap richting een volledig circulaire economie.

Meer weten over ons verhaal? Heb je advies nodig over de juiste vuilbakken voor jouw omgeving en de diverse afvalstromen? Neem contact met ons op. We denken graag met je mee en strijden zo samen voor een circulaire samenleving.