Hoe een zero-waste evenement organiseren?

Bob    4 min

Op een event wil je natuurlijk een aantrekkelijk programma, een leuke ambiance, frisse drankjes, lekker eten, … én zo weinig mogelijk afval! Maar hoe doe je dat dan: een zero-waste evenement organiseren? We geven je enkele tips om je zakelijk event, festival of buurtfeest zo afvalvrij mogelijk te maken.

1.  Ken het aantal gasten

Met de natte vinger gokken hoeveel mensen er op je event aanwezig gaan zijn? Lastig. Bovendien is de kans dan groot dat je van alles wat te veel koopt – want je wil niet dat er een tekort is aan eten, drinken, items, … – waardoor er aan het eind veel te veel overblijft. En … in de vuilbak belandt. Zonde, toch?

Werk dus met inschrijvingen, zelfs als je event gratis is. En dubbelcheck vooraf nog even of de ingeschreven personen nog steeds komen. Want er zijn altijd wel mensen die last minute toch andere plannen hebben. Zo kan je beter inschatten hoeveel voeding, drank, enz. je nodig hebt.

 

2. Vermijd wegwerpartikelen en verpakkingsmateriaal

Om achteraf met minder afval te zitten, sta je best vooraf al stil bij alles wat je aankoopt. Je kiest beter voor items die je kan hergebruiken. In plaats van wegwerpbekers voorzie je dus bijvoorbeeld glazen of stevige, afwasbare bekers. Daar kan je een kleine waarborg voor vragen zodat je gasten de items op het eind van de avond terugbrengen. En jij kan ze opnieuw gebruiken voor een volgend evenement. Dat bespaart je op lange termijn dus heel wat geld.

Ook kan je:

  • Composteerbaar servies kopen
  • Enkel met leveranciers werken die hun producten niét in plastic wraps aanbieden
  • De mogelijkheid bieden aan je gasten om hun drinkbus te vullen, eventueel voor een kleine vergoeding
  • Op zoek gaan naar boeren in de buurt die je voedselresten kunnen gebruiken

Ontdek nog meer tips om de wegwerpcultuur tegen te gaan

 

3. Huren of tweedehands kopen

Je wil je zakelijk event, themafeestje, festival, … mooi inkleden, dat spreekt voor zich. Maar ga je dan allerlei decoratie aankopen om die na het evenement meteen weg te gooien? Dat zou jammer zijn. Ga daarom eens na of je het nodige kan huren. Heel wat gemeentes en steden bieden die mogelijkheid. Of je kan natuurlijk ook een verhuurbedrijf contacteren.

En als je daar je ding niet vindt, spring dan eens binnen in de kringloopwinkel of een andere instantie die tweedehands spullen verkoopt. Ook dat heeft immers zijn charme!

 

4. Ga op zoek naar samenwerkingen

De overschotten van het eten of merchandise aan een daklozenopvang geven. De restjes verkopen vi a de app Too Good To Go. De decoratie schenken aan een vereniging in de buurt. Er zijn zoveel mogelijkheden als je maar even de tijd neemt om het uit te zoeken. Door vruchtbare samenwerkingen aan te gaan kan jij je afval verminderen én een goede daad verrichten.

5. Doe aan storytelling

Mensen zullen vlugger mee in je anti-wegwerpcultuur stappen als ze erbij betrokken worden. Wat dus ook helpt om bezoekers bewust te maken van je inzet omtrent afvalvermindering en milieu, is storytelling. Maak er een belangrijk punt van, al bij de aankondiging van je evenement.

Leg uit waar de voedselresten naartoe gaan, waarom je sorteren zo belangrijk vindt. Het is daarbij ook goed om linken te leggen met je organisatie of bedrijf, zodat het plaatje écht klopt.

Dergelijke aanpak komt bovendien goed over bij je klanten (als het een zakelijk event is), de leveranciers en de stakeholders. Je toont namelijk meteen waar je voor staat.

6. Communiceer helder over je zero-waste intentie op het event

Je wil natuurlijk dat tijdens het evenement iedereen zich makkelijk weet te houden aan je voornemen om het event zero-waste te maken. Zorg dus voor duidelijke signalisatie op je evenement. Waar moeten mensen naartoe met hun herbruikbare beker? Waar kunnen ze hun drinkfles bijvullen? In welke vuilbak gooien ze hun voedselresten?

Je kan het zelfs ludiek aanpakken en geregeld ‘walking bins’ laten rondlopen op het evenement. Zij kunnen dan én het afval aannemen en in de juiste bak gooien én wat uitleg geven over jullie intentie.

Ook kan je via schermen of aan een bepaalde stand vermelden hoeveel grondstoffen of CO2 er al bespaard werd, e.d. Dat werkt vast motiverend.

 

7. Trek de lijn door

Als je een zero-waste event wil organiseren, kan je geen half werk leveren. Nee, trek de lijn dan ook door naar elk aspect van je evenement. Voorzie handige sorteerbakken voor het afval zodat je papier, pmd, gft, e.d. netjes kan scheiden en apart verwerken. Zorg ervoor dat bezoekers je evenement niet enkel met de wagen, maar ook met andere vervoersmiddelen kunnen bereiken. En analyseer het energieverbruik op je evenement en pak het aan waar nodig.

 

Nood aan een expert als het om afvalverwerking en vuilbakken gaat? Neem contact op met ons topteam!

Advies op maat?

Heb je vragen over onze producten? Of wil je meer informatie of advies op maat over duurzaam afval scheiden?

Neem vrijblijvend contact met ons op door het formulier in te vullen of bel ons op +32 2 318 46 89.