Ongetwijfeld vind ook jij als ondernemer of facility manager duurzaamheid op het werk erg belangrijk. Misschien plan je daarom nog meer in te zetten op sorteren op het werk, door te investeren in degelijke én fraaie vuilbakken. Goed idee! Maar heb je moeite om je medewerkers te motiveren om te sorteren? Vrees je dat ze zich niet gaan houden aan de sorteerregels? Geen zorgen: wij helpen je op weg met 9 praktische tips.
1. Zet in op sensibilisering
Je medewerkers moeten eerst en vooral zélf overtuigd zijn van het nut van sorteren, voordat je ze kan motiveren. Maar dan moeten ze ook begrijpen waarom het zo belangrijk is. Leg hen dus uit wat de gevolgen zijn van goed of slecht sorteren en maak ook duidelijk dat hun bijdrage het verschil kan maken. Communiceer zeker over de voordelen van slim sorteren:
- Afval verminderen: als bedrijf én als maatschappij
- Recycleren bevorderen: meer hergebruik, minder verbranding van restafval
- Verkleinen van de impact op het milieu
- Meer orde en netheid op de werkvloer
Gebruik hiervoor affiches, mailings, stickers, infomeetings, … Alles om het ‘waarom’ helemaal op te helderen.
2. Geef opleidingen
Bied workshops of infomomenten aan waarbij jij of – nog beter – een expert uitlegt aan medewerkers hoe ze efficiënt kunnen sorteren en wat je afvalbeleid inhoudt. De sorteerregels voor bedrijven in Vlaanderen en het hele land zijn niet altijd even duidelijk en veranderen af en toe. Ook je team is dus gebaat bij duidelijke instructies. Overloop alle afvalsoorten binnen je bedrijf en vertel wat ermee moet gebeuren.
Ga ook in op de keuze van je vuilbakken – best modulaire vuilbakken natuurlijk – en leg uit waarom je precies deze modellen en volumes koos.
3. Betrek je medewerkers
Bij het ontwikkelen van een afvalbeleid is het een goed idee om je medewerkers te betrekken in je plannen. Vraag naar hun mening over de beste plek voor de vuilbakken, mogelijke acties om sorteren te stimuleren, praktische kenmerken van jullie nieuwe vuilbakken, en zoveel meer. Op die manier zijn je medewerkers vanzelf gemotiveerd om actief deel te nemen, want het voelt minder als iets dat ‘van bovenaf’ opgelegd wordt.
4. Maak sorteren makkelijk
Zorg dat iedereen weet waar ze de vuilbakken kunnen vinden. Zet de vuilbakken op strategische plaatsen op de werkvloer. Label de vuilbakken ook duidelijk zodat je medewerkers niet hoeven twijfelen waar ze pakweg hun sinaasappelschillen of plastic verpakking moeten ingooien. Hoe minder moeite ze moeten doen, hoe meer je ze aanzet tot sorteren. Dat is nu eenmaal menselijk gedrag.
5. Erken hun inspanningen
Je hoeft geen echte cadeautjes uit te delen, maar het is wel leuk als je toont dat je de inzet van je werknemers, ook als het op sorteren aankomt, apprecieert. Geef dus een complimentje of een oprechte ‘merci’. Deel elk kwartaal of elk jaar de resultaten van jullie gezamenlijke inspanningen om afval te verminderen en maak van de gelegenheid gebruik om hen te bedanken.
6. Boost de teamspirit én competitiviteit
Waarom niet nog een stapje verder gaan en er effectief een wedstrijd van maken? Je kan competities organiseren tussen werkteams of afdelingen om zo goed mogelijk te sorteren of zo weinig mogelijk restafval over te houden. Het team dat de beste resultaten behaalt, krijgt dan een beloning: een schenking aan een goed doel naar keuze, een uitstapje, pizza als lunch, koffiekoeken als vieruurtje, … Zoek iets origineels dat hen motiveert om het goed te doen!
7. Denk aan voorbeeldgedrag
Niets zo frustrerend voor een werknemer als zien dat leidinggevenden niet dezelfde inspanningen leveren als hen. Ook als het over sorteren gaat. Spoor dus je volledige personeel aan om sorteren serieus te nemen, ook je leidinggevenden en managers. Zij moeten immers het goede voorbeeld geven en actief deelnemen aan het bereiken van jullie doelstellingen. Samen bereiken jullie de beste resultaten.
8. Blijf communiceren
Denk niet dat je na één keer je afvalbeleid of de sorteerregels te vermelden, je medewerkers al voldoende geïnformeerd hebt. Nee, je houdt hen beter geregeld up-to-date van de vooruitgang en de resultaten. Zo zien zij dat hun inzet wat oplevert. Vraag daarbij ook altijd naar feedback zodat je problemen vlug kan aanpakken en aanpassingen vlot kan doorvoeren.
9. Geef het tijd
Een verandering in je bedrijfscultuur en in het gedrag van je medewerkers creëren, dat vraagt tijd. Maar geef niet op. Blijf consistent en blijf het belang van sorteren benadrukken tot het simpelweg een gewoonte wordt voor iedereen.
Advies nodig?
Weet dat onze experts altijd voor je klaar staan. We helpen je bij de keuze van de ideale vuilbakken voor jouw bedrijf én we begeleiden jou en je team graag bij de transitie naar duurzaam en circulair ondernemen.
Contacteer ons
Advies op maat?
Heb je vragen over onze producten? Of wil je meer informatie of advies op maat over duurzaam afval scheiden?
Neem vrijblijvend contact met ons op door het formulier in te vullen of bel ons op +32 2 318 46 89.