Een duurzaam schoonheidssalon? Zo doe je dat!

Dané van Eikenhorst    4 min

Een duurzaam schoonheidssalon? Zo doe je dat!

Je schoonheidssalon verduurzamen is om verschillende redenen een goed idee. Duurzaam ondernemen is namelijk de standaard geworden. De overheid én je klanten verwachten dus dat ook jij je inzet voor het milieu. Bovendien levert het je zaak ook voordelen op. Hoe je er werk van maakt? We geven je een reeks praktische tips. 

Ecologisch verantwoord assortiment

Natuurlijk ligt je focus als schoonheidsspecialist vooral op de kwaliteit en efficiëntie van de producten die je gebruikt en aanbiedt in je zaak. Maar daarnaast zet je duurzaamheid best hoog op je prioriteitenlijstje bij de keuze van je producten. 

De cosmeticasector staat over het algemeen niet gekend als een duurzame sector. Toch is er al een tijdje wel wat aan het bewegen in de sector, waardoor er heel wat mogelijkheden zijn om als schoonheidssalonuitbater te verduurzamen. 

Let vooral op de volgende zaken:

  • Verpakkingen

Single-use plastic is sowieso te vermijden. Alternatieven zijn gerecycleerde folie, gerecycleerd karton of allerlei recycleerbare of navulbare opties. Je kan het zo gek niet bedenken of het bestaat. Wat dacht je bijvoorbeeld van verpakkingen gemaakt van paddenstoelen, mycelium genaamd?

  • Ingrediënten

Soms zijn de ingrediënten van cosmetica slecht voor het milieu (én te agressief voor de huid). Denk maar aan palmolie, een goedkoop ingrediënt dat vaak gebruikt wordt om emulgatoren, anti-agingproducten, enz. van te maken. Om palmplantages aan te leggen worden echter bossen gekapt die broodnodig zijn om CO2 te absorberen. Vanzelfsprekend lijdt de natuur, inclusief de inheemse dieren en planten hieronder. 

Verder kan je er ook op letten om dierlijke bijproducten te vermijden. Elastine, glycerine, collageen, … worden sóms van dierlijke producten gemaakt zoals van koeien of vissen, soms van plantaardig of synthetisch materiaal. Als het van dieren komt, wil je zeker zijn dat er geen schade aan de dieren is gebeurd. 

Kiezen voor biologische ingrediënten is vaak goed, maar blijf je ogen wel openhouden. Je wil volledige transparantie in de ingrediëntenlijst. En je wil zeker zijn dat er geen pesticiden of schadelijke chemicaliën zijn gebruikt bij het produceren van die biologische ingrediënten. Check dus goed élk ingrediënt bij aankoop zodat je bewuste keuzes kan maken. 

  • Geen wegwerpitems

Doekjes die je na één gebruik meteen in de vuilbak gooit? Grote papieren vellen voor je behandelingsstoelen? Dergelijke zaken vermijd je beter. Bekijk de mogelijkheden om herbruikbare items aan te kopen. 

Energieverbruik

Ook minder elektriciteit verbruiken, is een manier om je steentje bij te dragen. Bovendien verlaag je ook je energiefactuur. Hoe je dat aanpakt? Door kleine en wat grotere inspanningen te leveren:

  • Gebruik ledlampen

Ledlampen zijn maar liefst 90% energiezuiniger dan gloeilampen en 85% zuiniger dan halogeenlampen. 

  • Schakel uit wat je niet gebruikt

Niemand in de ruimte? Doe de verlichting uit. Wordt een apparaat voor enkele uren niet gebruikt? Zet het dan volledig uit. Ook de standbymodus verbruikt namelijk energie. En dat sluipverbruik is goed voor zowat 10% van je totale energieverbruik. 

  • Investeer in duurzame renovatie

Je salon beter isoleren. Zonnepanelen of een warmteboiler installeren. Er zijn tal van technieken om je energieverbruik aanzienlijk te beperken.

Textiel en wassen

In een schoonheidssalon of beautysalon komt er ook veel textiel voor, wat duurzamer is dan wegwerpdoekjes, e.d. Maar ook in de keuze van dat textiel kan je duurzaamheid voorop zetten. Het is een goed idee om biologische of gerecycleerde stoffen te gebruiken, voorzien van een Fairtradelabel. 

Al dat textiel belandt natuurlijk in de wasmachine. Kies daarbij voor een ecologisch programma en vermijd zoveel mogelijk de droogkast. Als je wasverzachter wil gebruiken, kies dan voor een biologische optie want heel wat van deze producten bevatten schadelijke stoffen en aardolie. Of maak het je nog makkelijker en voeg wat biologische azijn toe aan je was. Ook dat verzacht stoffen.

Afval verminderen

Belangrijk als het over de duurzaamheid van je zaak gaat, is ook je afvalbeheer. Eerst en vooral wil je zo slim mogelijk sorteren, met handige vuilbakken met vakken. Zo komt alles op de juiste plek terecht en kan de afvalstroom netjes gerecycleerd worden na ophaling. 

Een ander aandachtspunt is de afvalstroom ‘restafval’ te beperken. Want die afvalstroom kan namelijk niet gerecycleerd worden en wordt na ophaling verbrand. Bovendien kost de verwerking ervan je meer geld. De vuilzakken en containers hiervoor zijn immers duurder.

Probeer ook zoveel mogelijk producten zelf te hergebruiken. Versleten doeken komen van pas als vodden. Plastic doosjes en kartonnen verpakkingen kan je misschien voor iets anders gebruiken of schenken aan een andere ondernemer die ze nodig heeft. Zijn je oude professionele outfits aan vervanging toe? Schenk ze aan een schoonheidsschool of een andere instantie die er blij mee is.

Trek de lijn door

Heb je al de bovenstaande tips toegepast? Super. Vergeet dan niet dat je in je dagelijkse handelingen ook duurzaamheid voorop kan zetten. Als je op klantenbezoek gaat, neem dan eens de fiets. Maak ook voor je lunch milieuvriendelijke keuzes. Maak je salon schoon met biologisch afbreekbare middelen. Agressieve schoonmaakmiddelen kunnen immers het water vervuilen. 

Tips nodig bij de keuze van de beste vuilbakken voor je schoonheidssalon? Vraag raad aan ons  team.

Advies op maat?

Heb je vragen over onze producten? Of wil je meer informatie of advies op maat over duurzaam afval scheiden?

Neem vrijblijvend contact met ons op door het formulier in te vullen of bel ons op +32 2 318 46 89.