Draag je steentje bij voor meer duurzaamheid in de hotelsector

Rogier Hofstee    4 min

Een duurzame maatschappij realiseren we enkel als iedereen meehelpt, dat is logisch. Over verschillende sectoren, in het werkleven, in onze vrije tijd, in de openbare ruimte, op school, … En ja, ook als hotel heb je de kans om je steentje bij te dragen aan een duurzamere wereld. Want dat is een win-win: je verkleint je ecologische voetafdruk – wat ook financiële besparingen oplevert – en je geeft het goede voorbeeld aan binnen- en buitenlandse toeristen. We lijsten voor jou enkele tips op!

Spring zuinig om met water

Over het hele gebouw van je hotel of B&B is het een goed plan om waterbesparende maatregelen te treffen. Denk dan aan spaarknoppen in de douches, zuinige kranen en douchekoppen, … Je kan ook kiezen voor toiletten die weinig water verbruiken of ze zelfs laten doorspoelen met hemelwater

En ook wat beddengoed en badlinnen betreft, kan je inspanningen doen – samen met je gasten – om minder water te verbruiken. Zo kan je aangeven in de badkamers dat je niet automatisch élke dag de handdoeken of lakens ververst, wel wanneer de gast daar expliciet om vraagt. Dat zijn kleine ingrepen met een grote impact. 

Het effect op je portefeuille zal je ook merken. Want het zorgt ervoor dat je dagelijks iets minder tijd of geld moet spenderen aan schoonmaken, wassen en drogen.

Bespaar energie waar mogelijk

Het feit dat je wat minder de was- en droogmachine moet aanzetten, zorgt alvast voor een energiebesparing. Maar daarnaast zijn er nog tal van zaken waar je op kan letten om je energiefactuur in te tomen:

  • Ledverlichting
  • Automatische verlichting zodat er nergens onnodig lampen branden
  • Natuurlijke ventilatiesystemen
  • Gebruik van hernieuwbare energie zoals zonne-energie of windenergie
  • Degelijke isolatie voorzien aan dak, muren, ramen en deuren
  • Tussendeuren sluiten zodat er minder warmte ontsnapt
  • Programmeerbare thermostaat die vb. vanzelf uitschakelt als de ruimte leeg is
  • Koken met het deksel op de pan
  • De oven niét langs de frigo of vriezer plaatsen
  • Wasmachines en vaatwassers pas aanzetten wanneer ze vol zijn

Wie op zoek is naar een manier om energie te besparen én tegelijk het hotel of de B&B aantrekkelijker te maken, kan ook een groendak of groenmuur overwegen. In dat geval bedek je een plat dak of een muur met planten. Dit doet wonderen voor de natuurlijke koeling van het gebouw in de zomer, waardoor je binnen minder airco moet gebruiken en dus minder energie verbruikt. De temperatuur blijft in alle seizoenen namelijk constanter. Maar zo een daktuin of verticale tuin zuivert ook de lucht en absorbeert het vocht in de omgeving. 

Denk ook aan afvalbeheer

Actief afval verminderen is ook een manier om respect te tonen voor onze planeet. Zet bijvoorbeeld in op recyclage van glas, plastic, papier en gft-afval. Vermijd wegwerpbekers, plastic rietjes en plastic flessen. Plaats hervulbare zeep-, shampoo- en douchegeldispensers in de kamers en op de toiletten in plaats van miniverpakkingen. Vermijd voedselverspilling in de keuken of bezorg je keukenafval aan boerderijen of andere instanties die je er een plezier mee doet. 

Je kan je gasten ook aansporen om specifiek afval bijvoorbeeld in een sorteerbak op de gang of in een gemeenschappelijke ruimte te gooien. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om papier, pmd of gft

Steun de lokale gemeenschap

Ook een stapje verder gaan en stilstaan bij duurzaamheid in de gemeenschap waarin de B&B of het hotel zich bevindt, loont de moeite. Waarom brood aankopen bij een grootbakkerij aan de andere kant van het land als er warme bakkers in je eigen stad zijn? Waarom toiletartikelen online bestellen als er een sympathieke zeepmaker in je provincie te vinden is? Voor bijna elk product dat je in je zaak gebruikt, is er wel een lokaal alternatief te vinden. 

Nu goed, het is mogelijk dat de aankoopprijs voor jou (op korte termijn) dan iets hoger ligt, maar laat je dat niet afschrikken. Op lange termijn en als je álle gerelateerde kosten optelt, speelt het enkel in je voordeel. Je steunt namelijk lokale handelaars, je vermindert de transportkosten, je maakt reclame voor je streek én je gasten weten die lokale touch vast te appreciëren, waardoor ze sneller terugkomen of je zaak gaan promoten.

Vergroot de bewustwording

Om de impact van je duurzame praktijken te vergroten en te behouden, is het natuurlijk van belang dat je gasten en je medewerkers ervan op de hoogte zijn. Maak hen bewust van de inspanningen die je doet voor het milieu én van de reden waarom je hier belang aan hecht. Zo doe je hen nadenken over het thema. Wie weet, nemen ze jouw visie en tips wel meer naar hun dagelijkse leven. Dan maak jij de wereld weer een beetje beter!

Op zoek naar de ideale vuilbak voor je hotel of B&B? Neem een kijkje in onze webshop. Een vrijblijvende offerte nodig? Contacteer ons!

 

Advies op maat?

Heb je vragen over onze producten? Of wil je meer informatie of advies op maat over duurzaam afval scheiden?

Neem vrijblijvend contact met ons op door het formulier in te vullen of bel ons op +32 2 318 46 89.