Hoe begin je met bedrijfscompostering of composteren in je organisatie?
- Voorzie compostbakken of -vaten
Compostbakken bestaan in allerlei vormen en groottes. Bekijk welk volume en model voor jou het meest geschikt is.
De plek waar je de bak gaat plaatsen, speelt daarbij natuurlijk ook een rol. Het kan ook handig zijn om in je sorteerbak binnen een apart vak te voorzien voor ‘afval voor op de composthoop’, naast het gft-afval dat niét op die hoop mag belanden. Dan moet je gewoon met regelmaat die bak legen in je compostbak buiten.
Ook kan je de compostbak naast je gft-vuilbak zetten, al moet je dan (vooral binnen) wel ervoor zorgen dat dit niet te veel geuroverlast met zich meebrengt.
Goed zichtbare en begrijpbare signalisatie is van groot belang. Plaats boven of op de bak waarin je het composteerbare afval verzamelt, een lijstje met alles wat erin mag.
Van de ene op de andere dag een compostbak of aparte vuilbak voor composteerbaar gft-afval plaatsen? Dat zal leiden tot heel wat vragen en twijfels. Beter informeer je je werknemers dus vooraf. Ga daarbij in op het nut van composteren en het belang van het volgen van de regels hieromtrent.
Ook een goed idee is het aanduiden van personen die mee je doelstellingen helpen bereiken. Dit kan tijdelijk zijn. Of je kan echt een specifiek team samenstellen dat extra opleidingen krijgt over afval, composteren, recycleren, e.d. Zo betrek je je team bij je plannen.
- Analyseer en optimaliseer
Natuurlijk wil jij en je personeel resultaten zien. Houd dus goed bij hoeveel gft-afval jullie zelf composteren, hoeveel bodemverbeteraar dat oplevert, hoe het met je (moes)tuin of planten gesteld is na het gebruiken daarvan, hoeveel geld je bespaard hebt door dit projectje, enz. En breng je medewerkers op de hoogte van die resultaten. Bespreek wat werkt, wat beter kan en welke methodes of materialen nog van pas komen. Dat motiveert hen!
Je ziet: composteren op het werk hoeft niet moeilijk te zijn. Het is een leuk, leerrijk en milieuvriendelijk project om samen aan te pakken.