Vuilbakken voor steden en gemeenten: 7 tips

Bob    4 min

Ben je op zoek naar vuilbakken voor steden en gemeenten? Je vindt een ruime keuze bij De Vuilbak, in verschillende groottes, afwerkingen en met diverse accessoires. Maar hoe bepaal je eigenlijk welke vuilbak het meest geschikt is om in de openbare ruimte te plaatsen? We geven je een reeks nuttige tips!

1. Voorzie gescheiden vuilbakken

Afval sorteren is een belangrijk item op ieders agenda. Mensen zijn in hun thuissituatie al gewoon om pmd, restafval, glas, papier, gft, enzovoorts te scheiden. Bedrijven zijn verplicht om hun afval te sorteren. En er staan verstrengingen en wijzigingen omtrent afvalverwerking op het programma bij zowel de Vlaamse overheid als de EU. Denk maar aan de invoering van digitaal statiegeld

Kortom: afval correct sorteren is de norm. Je kan dus maar beter tijdig eraan denken om vuilbakken met verschillende vakken voor de diverse afvalstromen in het straatbeeld te plaatsen. Het is ook financieel voordeliger voor je stad of gemeente, want je verkleint zo de hoeveelheid restafval. En dat is net de afvalstroom die het duurst is in verwerking omdat recyclage daarvan niet mogelijk is. Een vuilbak met twee, drie of vier vakken? Het kan perfect!

2. Kies de geschikte formaten

Waarom zou je voor één formaat vuilbak kiezen voor de volledige stad of gemeente? Beter is het om de formaten aan te passen aan de locatie. Om dat te bepalen, moet je natuurlijk weten hoeveel afval er waar vergaard wordt. In een parkje of naast een wandelpad is een kleiner model wellicht voldoende. Op het stadsplein, in een skatepark, in een straat waar veel afhaalzaken zijn of op een andere plek waar veel mensen samenkomen of passeren, voorzie je dan weer best grotere vuilbakken.

3. Plaats voldoende vuilbakken

Te weinig vuilbakken in het straatbeeld? Dan vergroot je de kans op zwerfvuil of overlast van afval (en de bijhorende geurtjes en het ongedierte) rond de vuilbakken die er wél zijn. Beter kijk je dus grondig na waar ze nodig zijn. Denk daarbij aan plekken in het stadscentrum maar ook in meer groene omgevingen. Je wilt immers vermijden dat er afval in de natuur belandt.

Lees ook: Waarom zwerfvuil vermijden in de openbare ruimte zo belangrijk is.

vuilbakken op verschillende plekken in steden

4. Analyseer de afvalstromen

Deze tip is natuurlijk nauw verbonden met de vorige: ga na waar welk type afval het vaakst voorkomt. Kort bij pakweg een sportclub of een loopparcours, kan je wel eens veel flesjes en blikjes – pmd dus – verzamelen. Op pleinen waar vaak markten doorgaan, kom je dan weer mogelijk veel restafval en gft tegen. Een grondige analyse daarvan vóór de aankoop van je vuilbakken voor steden en gemeenten, loont dus de moeite.

5. Kies voor makkelijk te onderhouden vuilbakken

Natuurlijk is het de bedoeling dat de vuilbakken in steden en gemeenten geregeld geledigd en gereinigd worden. Want je wil nare geuren, insecten en overlopende vuilbakken vermijden. Dat houd je dus maar beter in het achterhoofd bij de keuze van je vuilnisbakken. Kies daarom vuilbakken die je makkelijk kan hanteren en poetsen. Zo maak je de job van de verantwoordelijke medewerkers ook fijner.

6. Koop duurzame vuilbakken

Met ‘duurzame vuilbakken’ bedoelen we enerzijds vuilbakken die lang meegaan en dus bestand zijn tegen weer en wind. Anderzijds kan je ook letten op de productie en materialen van de vuilbakken in kwestie. Werkt de producent bijvoorbeeld met gerecycleerde materialen? Kunnen de vuilbakken zodra ze uit roulatie worden gehaald, zelf gerecycleerd worden? Aarzel niet om dit allemaal na te vragen bij je vuilbakkenverkoper.

7. Denk aan toegankelijkheid

Nog een belangrijk punt bij de keuze van je vuilbakken is het feit dat ze inclusief zijn, of dat ze met andere woorden voor iedereen toegankelijk zijn. Van jong tot oud, minder mobiel, met een beperking of niet, rolstoelgebruikers, …

Bekijk de formaten, openingen, deksels, accessoires, gebruiksvriendelijkheid, e.d. van de vuilbakken grondig zodat je niemand uitsluit. Ook werken met pictogrammen en kleuren kan helpen om sorteren met je vuilbakken makkelijker te maken.

Advies nodig?

Kan je wel hulp gebruiken van een expert bij de keuze van je vuilbakken voor steden en gemeenten? Of heb je meteen een grote hoeveelheid vuilbakken nodig? Neem contact op met De Vuilbak. We staan je graag bij van a tot z.

Advies op maat?

Heb je vragen over onze producten? Of wil je meer informatie of advies op maat over duurzaam afval scheiden?

Neem vrijblijvend contact met ons op door het formulier in te vullen of bel ons op +32 2 318 46 89.