BINBIN globular 2x60 liter

De grootste feiten en fabels over sorteren

Rogier Hofstee    4 min
BINBIN globular 2x60 liter

De overheid stimuleert duurzaam en circulair ondernemen steeds meer. Sorteren speelt daarbij een belangrijke rol. Online vind je veel informatie over de regelgeving en het nut van afvalscheiding. Maar hoe zit het nu precies? Hieronder ontdek je de 9 meest voorkomende feiten en fabels.

1. ‘Sorteren is duur en levert weinig op.’

Een fabel. Hoewel de huur van meerdere containers duur lijkt, levert het ook veel op. Restafval is de duurste afvalsoort om af te voeren, aangezien het niet gerecycleerd wordt, maar verbrand. Bovendien zorgt het recycleren van verschillende soorten afval ervoor dat belangrijke grondstoffen minder snel uitputten. Afvalscheiding bespaart dus niet alleen kosten, het spaart ook het milieu.

Je weet: je bent als bedrijf in Vlaanderen trouwens verplicht om te sorteren. Doe je dat niet, dan kan je een boete krijgen. De regels worden ook alsmaar strenger hieromtrent. Afvalinzamelaars moéten bijvoorbeeld sinds 1 september 2021 het bedrijfsrestafval visueel controleren. Als je niet sorteert en alles bij je restafval gooit, wordt je restafvalcontainer duurder én voldoe je niet aan de sorteerverplichting, wat je ook duur kan komen te staan. Bespreek dus goed je verplichtingen met je afvalpartner en/of gemeente zodat je zeker in orde bent.

Je kan de stelling in feite beter omdraaien: niét sorteren is duur en levert weinig op.

2. ‘Ik betaal milieuheffing, dus sorteren is niet nodig.’

Dat is eveneens een fabel. Het betalen van milieuheffing is geen reden om niet te sorteren. De milieuheffing op restafval is trouwens duurder. Bovendien controleert je afvalinzamelaar je restafval. Als blijkt dat hier nog te veel recycleerbaar materiaal tussen zit, gebeurt er een nasortering. Die kost wordt aan jou doorgerekend. Gebeurt dit consequent, dan wordt dit gemeld aan de verantwoordelijke instanties en riskeer je een boete.

3. ‘We produceren meer dan 400 kilo afval per persoon per jaar.’

Klopt. In 2021 produceerden we in Vlaanderen ruim 471 kg afval per inwoner, 4 kg minder dan het jaar ervoor. We doen het daarmee beter dan de gemiddelde Europeaan. 331 kg van die 471 kg werd selectief ingezameld, 140 kg was restafval. Hoewel die cijfers sinds 1994 elk jaar dalen, is er dus zeker nog werk aan de winkel. De Vlaamse regering wil bijvoorbeeld de hoeveelheid restafval per persoon tegen 2030 naar 100 kg krijgen.

4. ‘Sorteren is nutteloos: het komt toch op één hoop terecht.’

Een fabel, want een groot deel van het ingezamelde en gescheiden afval is te recycleren. Van oud glas maakt men nieuw glas, van oud papier nieuw papier en gft-afval wordt compost. Het afkeuren van ingezameld afval komt voor, maar meestal omdat er afval bij zit dat niet in de juiste container zit. Als plastic bij het gft-afval terechtkomt, is de stroom zo vervuild dat recyclage niet mogelijk is. Het afval wordt dan met het restafval verbrand.

5. ‘Al die verschillende vuilbakken hebben geen zin. Nasortering is even goed.’

Ook dat is een fabel, want nasortering is alleen in sommige gevallen mogelijk. Metalen blikken kunnen met een magneet voor 95% uit overig afval worden gevist, maar papier, glas, textiel en gft-afval niet. Zonder sorteren gaan veel waardevolle grondstoffen verloren. Papier en karton schimmelt als het nat is, waardoor de houtvezels ongeschikt zijn om nieuw papier van te maken. De technieken voor nasortering verbeteren, maar scheiden bij de bron blijft op dit moment het meest efficiënt.

6. ‘Bedrijven hebben een grote verantwoordelijkheid bij sorteren.’

Dat is een feit, omdat veel afval van bedrijven komt. Er is in ons land 4 à 5 keer meer bedrijfsafval dan huishoudelijk afval. Het is voor bedrijven daarom verplicht om te sorteren. Niet alleen respecteer je daarmee het milieu, je geeft werknemers ook meteen het goede voorbeeld. Veel bedrijven zijn goed op weg met efficiënte afvalinzameling: ze doen het de laatste jaren elk jaar een beetje beter.

7. ‘Plastic kan niet goed worden gerecycleerd.’

Een fabel. Zowel plastic verpakkingen als harde kunststoffen zijn geschikt voor recyclage. Het probleem met plastic is niet het hergebruik, maar de hoeveelheid. Het merendeel van het plastic ging naar China, maar dat land besloot in 2017 om geen afval meer te importeren. Daarom kampt Europa momenteel met een overschot aan plastic afval.

8. ‘Sorteren kost veel tijd.’

Ook dat is een fabel. Het kost inderdaad tijd om de afvalinzameling opnieuw in te delen en te onderzoeken welke afvalstromen gescheiden kunnen worden. Maar als dat eenmaal achter de rug is, hoef je weinig aandacht meer te schenken aan het sorteren.

9. ‘Ik moet vuilbakken verplicht afnemen bij mijn afvalverwerker.’

Dat is niet waar. Je bent in Vlaanderen verplicht om een contract af te sluiten met een afvalinzamelaar voor je bedrijfsafval, tenzij je de maximumhoeveelheid voor de gemeentelijke inzamelronde niet overschrijdt. Je bent ook verplicht om te sorteren en om dus verschillende vuilbakken en containers te voorzien. Heel wat afvalinzamelaars bieden deze zelf ook aan. Maar je mag ze evengoed elders aanschaffen. Kijk gewoon even wat voor jou het voordeligst uitkomt.

Advies op maat?

Heb je vragen over onze producten? Of wil je meer informatie of advies op maat over duurzaam afval scheiden?

Neem vrijblijvend contact met ons op door het formulier in te vullen of bel ons op +32 2 318 46 89.