Afval sorteren met modulaire vuilbakken

Rogier Hofstee    2 min

Het afvalbeleid, zowel in je eigen bedrijf als bij de overheid, is een proces dat nooit stilstaat. Afvalstromen splitsen in de toekomst misschien verder op. Andere worden misschien samengevoegd. Dit maakt het lastig. Welk type vuilbak is dan de beste keuze? Elke keer een vuilbak bijkopen is natuurlijk duur. Wel, wij bij De Vuilbak bedachten we een oplossing: de modulaire vuilbakken. Een toekomstgerichte ontwikkeling, die bijdraagt aan een duurzamere wereld.

 

Verschillende afvalstromen 

De afvalsector is volop in beweging en daardoor ook behoorlijk onvoorspelbaar. Het is goed mogelijk dat de opsplitsing van afval nog verandert in de toekomst. Denk bijvoorbeeld aan de afvalstroom pmd (plastic, metaal, drankkartons). De overheden overwegen om statiegeld in te voeren voor pet-flessen en drankblikjes. In dat geval zouden ze apart ingezameld moeten worden, niet langer bij pmd.

Ook is het mogelijk dat sommige afvalstromen in de toekomst samen opgehaald worden, omdat bijvoorbeeld de hoeveelheid restafval kleiner wordt en omdat de technieken voor nasortering verbeteren. Net daarom komen modulaire vuilbakken zo van pas. Je kan vakken toevoegen of verwijderen in een handomdraai. 

Waarom afval sorteren? 

Eerst en vooral: als bedrijf ben je in Vlaanderen verplicht om te sorteren. Doe je dat niet, of niet correct, dan riskeer je boetes. En restafval wordt duurder. Voor particulieren worden de vuilniszakken voor restafval elk jaar wat duurder. Voor bedrijven werd de milieuheffing op de verbranding en verwerking van restafval recent nog verhoogd: van 13,38 euro naar 25 euro per ton. Dat is dus een extra kost voor je afvalinzamelaar, die dat doorrekent in zijn prijzen voor jou als klant.

Het zijn maar enkele van de maatregelen die de overheid neemt om als samenleving duurzamer te worden. En voor een reden: de Vlaamse regering wil koploper zijn op weg naar een circulaire economie in Europa. Tegen 2030 wil Vlaanderen onze materiaalvoetafdruk met 30% verminderen. 

Modulaire vuilbakken 

Je ziet: modulaire vuilbakken zijn een slimme zet als bedrijf. Zo ben je altijd voorbereid op wijzigingen in de regelgeving en op de werkvloer. Je moet niet bij elke verandering een nieuwe vuilbak aanschaffen. 

De vuilbakken van BINBIN zijn zo ontwikkeld dat ieder sorteervak intern gesplitst kan worden, waardoor een nieuwe bak nooit nodig is. Je voegt ook gemakkelijk stromen samen door de splitters uit de bakken te verwijderen. Goed voor minstens de komende 10 jaar!

Bekijk onze video over modulaire vuilbakken

Advies op maat?

Heb je vragen over onze producten? Of wil je meer informatie of advies op maat over duurzaam afval scheiden?

Neem vrijblijvend contact met ons op door het formulier in te vullen of bel ons op +32 2 318 46 89.