Afval sorteren
Sta jij er wel eens bij stil hoeveel afval je produceert op kantoor? Veel mensen sorteren thuis hun afval, maar op kantoor gaat alles nog te vaak in dezelfde bak. Sorteren is van groot belang. Maar ook de hoeveelheid afval die je maakt op het werk aanpakken, is cruciaal. Niet enkel om de klimaatcrisis te trotseren, ook om geld te besparen. Wij geven je 10 tips voor minder afval op kantoor!
Tip 1: Weg met de wegwerpbekertjes op kantoor
Je komt ’s morgens aan op het werk. Voor je effectief aan de slag gaat, haal je nog even een koffietje uit de automaat. Heerlijk! Maar dat plastic bekertje, dat suikerzakje, dat melkje, dat plastic roerstaafje, … Zoveel afval op kantoor! En dat terwijl er eenvoudige oplossingen te bedenken zijn.
Denk maar aan recycleerbare kartonnen bekers, die je pas aan het eind van de dag – na ze meermaals te hergebruiken dus – weggooit. Of voorzie echte mokken of koffietassen op kantoor. Het enige nadeel daaraan is dat je wat meer water verbruikt, omdat deze wel afgewassen moeten worden. Zoek simpelweg de meest handige en duurzame oplossing voor jouw bedrijf. Minder afval op kantoor loont!
Tip 2: Koop tweedehands materiaal
Heb je op kantoor een extra bureautafel of dossierkast nodig? Zonde om meteen een nieuwe te kopen. Kijk eerst eens op tweedehands sites of bezoek de lokale kringloopwinkel. Het scheelt jou veel geld, het is een stuk beter voor het milieu en het ziet er ongetwijfeld nog charmant uit ook!
Tip 3: Sorteer het glas
Glazen flesjes of bokalen. Na een teamdrink met wat hapjes of na een lunchmeeting blijft er vast wat glasafval over. Gooi dat niet bij het restafval, want dan wordt het niet gesorteerd. En dat is zonde, want glas is een 100% circulair product. Het kan volledig gerecycleerd worden. Spreek dus je afvalpartner aan om dit apart op te halen.
Tip 4: Print zo weinig mogelijk
Tegenwoordig doen we al heel veel digitaal. En dat is goed voor het milieu. Vraag je bij elk document dat je wilt afdrukken af of dat wel écht nodig is. Kan je het niet mailen, in de cloud zetten of je laptop of tablet meenemen? Als je toch echt iets moet printen, kies dan voor dubbelzijdig afdrukken. Zo heb je al de helft minder papier nodig. Hoe minder je print, hoe minder afval!
Tip 5: Schaf herbruikbare drinkflessen aan
Om de hoeveelheid plastic afval te verminderen, is het gebruik van herbruikbare flessen een goede optie. Schenk alle medewerkers eenmalig een leuke fles met het logo van het bedrijf of een leuke slogan erop. Deze fles kunnen ze doorheen de dag bijvullen. Zo maak je komaf met plastic wegwerpflesjes!
Tip 6: Pak verspilling aan
Koop je vaak te veel eten in voor lunches, meetings of snacks? Vermijd dat probleem door vooraf telkens in kaart te brengen hoeveel je precies nodig hebt. Hoeveel personen eten mee? Zijn er afwezigen? Ga zo voor minder afval op kantoor.
Tip 7: Sharing is caring
Hoeveel spullen heb jij op je kantoor staan die je kan delen met je collega? Waarschijnlijk meer dan je in eerste instantie denkt. Ga na wat je niet elke dag nodig hebt en dus kan delen met je collega’s. Denk bijvoorbeeld aan plakband, een nietjesmachine, een perforator, … Hier heeft niet iedereen een eigen exemplaar van nodig. En al helemaal niet als je niet meer print.
Tip 8: Zerowastewedstrijd
Houden jij en je collega’s wel van wat competitie? Doe dan eens de zerowastechallenge. Iedereen krijgt een eigen prullenbak en wie aan het eind van de week het minste afval heeft, is de winnaar. Je kan de challenge zelfs elk seizoen of elk jaar organiseren, om zo steeds minder afval op kantoor te hebben. Je mag gerust strenge regels vastleggen: afval meenemen naar huis telt niet!
Tip 9: Sorteren is het halve werk
Hoe meer je je afval kan sorteren, hoe minder restafval je overhoudt. Hierdoor bespaar je geld, omdat restafval de duurste afvalstroom is om te verwerken. Bovendien kunnen glas, pmd, papier, gft, … gerecycleerd worden waardoor het ook een stuk beter voor het milieu is!
Tip 10: Maak sorteren makkelijk
Hoe toegankelijker je sorteren maakt, hoe meer er gesorteerd wordt. Zorg ervoor dat je over een vuilbak beschikt met meerdere componenten. De vuilbakken van De Vuilbak zijn bijvoorbeeld in te delen naar je eigen wens. Kies de meestvoorkomende afvalstromen en maak duidelijk wat in welke bak moet met duidelijke signalisatie en de juiste accessoires.
Advies op maat?
Heb je vragen over onze producten? Of wil je meer informatie of advies op maat over duurzaam afval scheiden?
Neem vrijblijvend contact met ons op door het formulier in te vullen of bel ons op +31 (0)20 700 99 80.