Duurzaamheid in de zorg

Duurzaamheid in de zorg is een hot topic. Elke organisatie heeft duurzame doelstellingen te realiseren, dus dat geldt ook voor ziekenhuizen, verzorgingstehuizen en andere zorginstellingen.

Duurzaamheid kent vele gedaanten, maar een snelle en makkelijke manier om de duurzaamheid in de zorg te vergroten, is door te sorteren. Door diverse afvalstromen gescheiden aan te leveren, kunnen materialen opnieuw gebruikt worden én besparen we grondstoffen.

Duurzaamheid in de zorg

Meer duurzaamheid in de zorg kan op verschillende vlakken: van energiezuinige verlichting, papierloos werken en besparen op wegwerpmaterialen, tot het verantwoord verwerken van afval.

Slim omspringen met afval is een grote factor in het doen slagen van je duurzame doelstellingen. De hoeveelheid afval in de zorg kan namelijk ongemerkt erg oplopen. Denk maar aan plastic wegwerphandschoenen, doekjes, papiertjes, koffiebekertjes, wegwerpservies en etensresten uit de ziekenhuiskeuken en het restaurant.

Dit zijn nochtans allemaal materialen die prima geschikt zijn voor recyclage, als ze gescheiden worden ingezameld en aangeleverd voor verdere verwerking.

Wat betekent duurzaamheid in de zorg?

Ook in de zorg kan je duurzaamheid heel breed zien: zonnepanelen, warmtepompen, lichtsensoren, digitale folders en papieren in plaats van plastic koffiebekers. Ook modulaire vuilbakken zijn een knap voorbeeld van duurzame zorg. Vuilbakken met verschillende compartimenten voor de verschillende afvalstromen, maken het makkelijk om afval te scheiden en zo grondstoffen te recycleren.

De verschillende afvalstromen worden apart bewaard en ingezameld. Deze biedt de afvalsoorten weer aan bij een afvalverwerker voor verdere verwerking. Elke stroom die apart wordt ingezameld, wordt daarmee gered van de verbrandingsoven. En daar is het milieu blij om!

Duurzame zorg

Een zorginstelling verduurzamen hoeft niet ingewikkeld te zijn. Een eerste stap? Spreek afvalinzamelaars in de regio aan. Vraag naar de mogelijkheden en maak goede afspraken met de partij waar jij het beste gevoel bij hebt of die het best tegemoet kan komen aan jouw specifieke wensen of bedrijfsprocessen.

Vervolgens breng je in kaart wat binnen de zorginstelling de meest voorkomende afvalstromen zijn. Plaats de vuilbakken dan op zichtbare, centrale plekken. De Vuilbak helpt je graag met een campagne om sorteren goed op de kaart te zetten. We leveren posters, stickers en kant-en-klare nieuwsbrieven zodat iedereen snel weet welk afval in welke bak moet.

Je zorginstelling verduurzamen

De producten van De Vuilbak zijn duurzaam, praktisch, stevig én mooi. Het frisse Dutch design biedt eindeloos veel mogelijkheden om de look aan te passen aan de uitstraling van de organisatie. De bakken zijn eenvoudig en op elk moment aan te passen aan veranderende behoeftes.

Komt er een afvalstroom bij? Je kan makkelijk een bak splitsen of juist een splitsing verwijderen. Wil je graag meer weten over ons aanbod? Neem dan contact met ons op! Onze deskundige mensen staan je graag te woord en denken met je mee. Vul het contactformulier in of bel naar +32 2 318 46 89.