De circulaire afvalbak

De Vuilbak bij Het Nutshuis in Den Haag

Bob    3 min
Het Nutshuis - Commissarissenzaal - De Vuilbak

“Alles in één keer goed aanpakken”

Het Nutshuis in Den Haag is het voormalige hoofdkantoor van de Haagse Nutsspaarbank. Sinds 2004 is het pand in gebruik als bedrijvencentrum voor verschillende organisaties, voornamelijk kmo’s. De zalen van Het Nutshuis zijn te huur en op weekdagen is het ook open voor bezoekers. Veel mensen weten inmiddels het Café te vinden voor een ontbijt, lunch of drankje. Sinds de zomer van 2022 werkt het Nutshuis samen met De Vuilbak. Facilitair manager Niels Van Iwaarden vertelt hoe die samenwerking ontstond.

“We begonnen met het inventariseren van onze afvalstromen. We bekeken welke stromen we wilden scheiden en hoe we dat zouden organiseren. Daarbij keken we naar de meest logische stromen om te sorteren, maar ook naar de haalbaarheid voor de afvalverwerker en de schoonmaakploeg. Zo kwamen we uit op vier belangrijke afvalstromen: restafval, papier, pmd en gft.”

Vervolgens begon de zoektocht naar vuilbakken. Geen eenvoudige opgave, zo bleek. “We vonden veel grote bakken, dat wilden we niet. Dat is onhandig voor ons en de uitstraling vonden we niet mooi.” De bakken van BINBIN spraken ons het meest aan. 

“Ze zijn heel mooi, functioneel, stevig en degelijk. Onze huurders waren ook enthousiast over het uiterlijk en de mogelijkheden. Zo konden we magneetstickers plaatsen in verschillende talen. Dat komt van pas omdat we veel internationale mensen in ons pand hebben.”

Subsidie

Op basis van de inventarisatie maakte Niels een plan waarmee hij naar het bestuur ging. “Wij wilden de vuilbakken graag voorzien, maar we vroegen ons af of de huurders dat ook wilden én of ze er budget voor hadden. Uiteindelijk is dergelijk initiatief pas succesvol als iedereen op dezelfde manier sorteert. Nu, aangezien de huurders niet over het nodige budget beschikten, besloten we Fonds 1818, de eigenaar van Het Nutshuis, aan te spreken. Fonds 1818 financiert immers wel vaker duurzame initiatieven.

Natuurlijk vonden ze het ook belangrijk om het goede voorbeeld te geven. Ze financierden daarom de vuilbakken voor het hele pand en voor de huurders: 32 bakken in totaal. We kozen de BINBIN-bakken op basis van design en functionaliteit, maar ook de prijs speelde een rol. Het zijn niet de goedkoopste, maar zeker ook niet de duurste vuilbakken op de markt.”

In één keer goed

Het Nutshuis besloot het project in één keer goed aan te pakken. “We plaatsten door het hele pand bakken, ook buiten. We hadden er daar al staan, maar die vervingen we nu door twee grote sorteerbakken voor twee verschillende stromen: restafval en plastic. Die bakken zijn ook heel mooi, met sedum (vetkruid) erop.”

De gebruikers van Het Nutshuis zijn erg enthousiast. “Iedereen is er heel blij mee, ook de schoonmaakploeg. Het contact met De Vuilbak verliep ook goed. Jullie gaven ons advies, losten elk issue meteen op. Ik werk graag samen met zo een jong bedrijf, dat zelf nog aan het groeien is. De Vuilbak is bovendien echt gespecialiseerd in vuilbakken, geen afvalinzamelaar die ook wat bakken verkoopt.”

“Remco van De Vuilbak adviseerde ons over de ideale locatie en hoeveelheid van de vuilbakken.”

Duurzame mindset

“Wat de volgende stap is? We gaan afspraken maken met de nieuwe cateraar, want op dat vlak is er nog werk aan de winkel. In de keuken verzamelt men tenslotte heel wat afval. Er wordt al gesorteerd, maar het kan nog beter. Naast deze gescheiden afvalstromen zamelen we ook batterijen en inktcartridges in, eigenlijk alles wat de huurders weg willen gooien. We gaan ook een specifieke pagina maken op onze website over wat we allemaal doen op het gebied van duurzaamheid en sorteren, maar we halen er bijvoorbeeld ook het gebruik aan van biologisch schoonmaakmiddel, zonnepanelen en windenergie.”

Het Nutshuis - Klant De Vuilbak

Duurzaamheid in circulaire vuilbakken

Benieuwd hoe wij je kunnen helpen om meer op duurzaamheid en sorteren in te zetten? Bekijk onze producten of vraag advies op maat.