sorteren op kantoor | De Vuilbak

Papier- en kartonafval

Papierafval is misschien wel een van de bekendste afvalstromen. Al decennialang zijn we gewend om papier en karton in te zamelen en aan te bieden voor recyclage. En gelukkig maar, want papier- en kartonafval is perfect te recycleren. Het is dan ook een perfecte grondstof voor nieuw papier.

Wat mag er bij papier en karton?

Bij dit type afval mogen allerlei soorten papier en karton. Het gaat dan onder meer om kranten, folders, toiletrolletjes, printpapier, briefpapier, verpakkingspapier en kartonnen dozen. Wel is het belangrijk dat het allemaal proper wordt ingezameld. Vervuild, gecoat of geplastificeerd papier of karton mag niet bij deze afvalstroom.

Ook erg vuile dingen, bijvoorbeeld gebruikte tissues, pizzadozen of gebakdozen met veel vetvlekken, mogen niét bij het oud papier. Deze horen bij het restafval. Drankkartons, zoals bijvoorbeeld pakken van melk en sappen, gooi je dan weer bij het pmd-afval. Zij hebben immers een dun laagje polyethyleen en aluminium aan de binnenkant. Dat vraagt om een andere aanpak bij recyclage.

Papier recycleren

Papier sorteren levert veel milieuwinst op. Door papier-en kartonafval apart in te zamelen en aan te bieden voor recyclage, krijgt het later een tweede leven. De recyclage van deze materialen vraagt bovendien relatief weinig energie. Recyclagebedrijven doen er alles aan om zo weinig mogelijk water te verbruiken tijdens de verwerking en het water dat toch nodig is, te hergebruiken.

Wist je dat papier en karton bijna 40% vertegenwoordigt van al het verpakkingsafval in België? 92% van dat papier en karton wordt vervolgens gerecycleerd. (Bron: vlaanderen.be/statistiek-vlaanderen) De houtvezels kunnen namelijk meermaals opnieuw gebruikt worden.  Je vindt ze gerecycleerd terug in keukenrol, toiletpapier, schriften, kranten, … zelfs in gezelschapsspelletjes en tussenwanden. Zo redden we heel wat bomen!

Onze producten voor de afvalstroom papier

Wat gebeurt er met dit afval?

Het papier- en kartonafval wordt ingezameld door een afvalinzamelaar of je gemeente en naar een afvalverwerker gebracht. Al het ingezamelde afval wordt gereinigd, gesorteerd volgens kwaliteit en dan in balen geperst. Daarna wordt het oud papier opgelost in water zodat er een pulp of vezelbrij ontstaat. Alles wat niet in het papier thuishoort, zoals nietjes, lijmresten of touw, wordt er dan uit gezeefd. Daarna is de pulp klaar om nieuwe producten van te maken.

Starten met sorteren van papier en karton

Starten met papier en karton sorteren is eenvoudig. Vraag even na bij je gemeente of je private afvalinzamelaar hoe de ophaling in elkaar zit. Schaf – indien de hoeveelheid groot is – een eigen container aan. Daar kan je je vuilbakken voor papier en karton in leegmaken en bewaren tot de volgende afvalophaling. 

Zet een vuilbak voor papier op logische plekken: in de gang, op kantoor, … Zo maak je het makkelijk voor medewerkers, voorbijgangers, leerlingen, … om te sorteren.  

Begin vandaag nog met sorteren

Een sorteerbak maakt het extra makkelijk om verschillende afvalstromen te scheiden. De circulaire bakken van De Vuilbak hebben verschillende compartimenten voor bijvoorbeeld papier, pmd en restafval. Meer weten of meteen je vuilbakken bestellen?

Andere afvalstromen