Gft-afval | De Vuilbak

Gft afval

Gft afval is een bekende afvalstroom die je thuis waarschijnlijk al jarenlang scheidt en aanlevert voor aparte inzameling. Maar ook op kantoor, op school, in ziekenhuizen, in de horeca of bij andere bedrijven en instellingen is groen afval volop aanwezig. Wat dacht je bijvoorbeeld van al het afval uit de kantine, het bedrijfsrestaurant of restjes van je lunch? Dat appelkroosje of die uitgebloeide bloemen in de vergaderzaal horen ook in de gft bak.

Gft scheiden: etensresten, bloemen, snoeiafval en meer

Wat is gft afval? GFT staat voor groente fruit en tuinafval, ook wel bekend als groen afval. In de afvalbak gft mogen alle plantaardige en dierlijke resten. Denk aan groente en fruit, etensresten, eieren, eierschillen, oud brood, kaaskorsten zonder plastic en zelfs vlees en visresten. Ook klein snoeiafval uit de tuin, uitgebloeide bloemen, onkruid, takken en dode kamerplanten mogen in de afvalbak voor groen afval. En, misschien onverwacht, ook keukenrol, tissues en wc-papier mogen in de afvalbak gft.

Wat gebeurt er met jouw gft afval?

Waarom gft afval scheiden? Heel simpel: gft scheiden is goed voor het milieu. Alles wat er uit jouw groente en fruit afvalbak komt, wordt nuttig gewerkt. Ongeveer twee derde van het gft afval wordt gebruikt om compost van te maken. Ongeveer een derde van het gft afval wordt eerst vergist. Het eindresultaat daarvan is compost, maar ook biogas of groen gas. Compost wordt gebruikt in de landbouw om de bodem mee te verbeteren. Veel gemeenten bieden trouwens ook gratis compost aan voor haar bewoners. Check of je ook bij jouw gemeente gratis compost kunt ophalen om jouw tuin mee te bemesten.

Een greep uit onze GFT producten

Starten met gft afval scheiden

Starten met gft afval scheiden is heel eenvoudig. Praat eens met enkele afvalinzamelaars in jouw regio over de mogelijkheden. Heb je een afvalinzamelaar gekozen waar je de beste klik mee hebt, maakt dan goede afspraken over de inzameling en de rapportages. Jij levert waardevolle grondstoffen aan, en het is interessant om te weten hoeveel kilo gft afval jij precies aanlevert. Dan is het belangrijk om te zorgen dat het gft afval scheiden zo makkelijk mogelijk wordt gemaakt. Plaats daarvoor een gft afvalbak op elke logische plek binnen jouw organisatie. Denk aan de kantine, in elk kantoor en in de hal. Dit kan heel eenvoudig door voor modulaire afvalbakken te kiezen met verschillende vakken voor elke afvalstroom. Een superhandig hulpmiddel op weg naar een circulaire economie!

Waar moet je op letten bij gft afval scheiden?

Scheiden van groen afval of gft kent een paar valkuilen. Vooral in de zomer kun je sneller last krijgen van luchtjes of maden in het groen afval. Zorg daarom dat de groen afvalbak niet te groot is. Verzamel je gft afval in kleine bakken die je elke dag leegt in de container buiten. Zo krijg je geen luchtjes binnen. Buiten zit je de gft container niet in de zon om maden te voorkomen. Ook is het belangrijk dat de container regelmatig geleegd wordt. Heb je afval dat erg stinkt, zoals vlees of visresten, verpak het dan in een oude krant voordat je het bij het gft afval gooit. Gooi ook geen vloeistoffen bij het gft afval, maar laat alles eerst goed uitlekken.

Begin vandaag nog met gft afval scheiden

Een afvalscheidingsprullenbak maakt het extra makkelijk om verschillende afvalstromen te scheiden. De modulaire afvalscheidingsprullenbakken van De Afvalbak hebben verschillende compartimenten voor bijvoorbeeld gft, pmd en restafval. Meer weten of gelijk jouw afvalscheidingsprullenbakken bestellen?

Andere afvalstromen