Wat zijn de verschillende afvalstromen? | De Vuilbak

Afvalstromen | Slim sorteren met De Vuilbak

Sorteren. Misschien wel een van de meest ondergewaardeerde aspecten van onze bijdrage aan een betere wereld. Met slechts een kleine aanpassing maak je een groot verschil.

Toch wordt het principe in het bedrijfsleven nog niet volop omarmd. Een gebrek aan kennis van de diverse afvalstromen is daarvan vaak de oorzaak. Want hoe kan je sorteren als je niet precies weet wat in welke afvalstroom thuishoort?

Lees hier alles wat je moet weten over afvalstromen!

Wat zijn afvalstromen?

Afval is zoveel meer dan enkel afval. Het is namelijk ook een bron van hernieuwbare grondstoffen. Maar de scheiding van afvalstromen is hiervoor wel noodzakelijk.

Met verschillende afvalstromen zorg je ervoor dat soortgelijke materialen gescheiden van andere materialen worden ingezameld. Vervolgens kunnen ze eenvoudiger verwerkt worden tot nieuwe energie. Afval is dan ook – nu meer dan ooit – erg waardevol. En sorteren is een must.

Maar wat is een afvalstroom precies? Wel, het gaat in feite om groepen materialen die samen ingezameld kunnen worden om circulair verwerkt te worden tot nieuwe grondstoffen.

Gft

Gft

Groente, fruit en klein tuinafval wordt ook wel gft-afval genoemd en kan gezien worden als materiaal dat composteerbaar is. Hoe zuiverder gft-afval wordt ingezameld, hoe beter het te verwerken is tot kwaliteitscompost.

Etensresten, koffiegruis of bloemen, … Het valt allemaal onder gft-afval en kan ook op kantoor apart worden ingezameld. Het is wellicht niet de eerste afvalstroom waar je aan denkt bij bedrijfsafval, maar het komt sowieso vaak voor op plekken waar veel mensen samenkomen of werken. En het is een belangrijke bron van nieuwe energie. Door dit slim in te zamelen, draag je dus bij aan een betere wereld.

Klik op de magneetsticker en lees meer over de afvalstroom Gft

 

Bekers en cups

Bekers en cups

Wegwerpbekers lijken niet de slimste keuze, simpelweg omdat ze voor eenmalig gebruik zijn. Toch zijn bekers niet het grootste probleem als het aankomt op de groeiende afvalberg. De kartonnen bekers met polyethyleen-coating kunnen namelijk gerecycleerd worden tot bijvoorbeeld toiletpapier. Door ze apart in te zamelen, verkort je het verwerkingstraject en leg je minder druk op het milieu.

Klik op de magneetsticker en lees meer over de afvalstroom Bekers en Cups

PMD

Pmd

Pmd-afval duidt de groep plastic, metaal en drankkartons (brik) aan. Deze afvalstroom is groot binnen huishoudens en bedrijfsomgevingen. Veel verpakkingen worden namelijk gemaakt van plastic of metaal en de stapel pmd-afval loopt dan ook snel op. Gelukkig is dit materiaal doorgaans erg geschikt om gerecycleerd te worden.

Zo ontstaan grondstoffen die weer gebruikt kunnen worden voor nieuwe producten. Bovendien kan het materiaal in deze afvalstroom na de ‘bronscheiding’ – wanneer jij het sorteert – ook nog een ‘nascheiding’ ondergaan. Dat betekent dat het verwerkingsbedrijf het pmd-afval bij de machinale verwerking nog verder scheidt. Plastic wordt dan verwerkt tot bijvoorbeeld gerecycleerde plastic producten. Metaal komt opnieuw van pas in de metaalindustrie. Helemaal circulair!

Klik op de magneetsticker en lees meer over de afvalstroom Pmd

Papier

Papier en karton

De afvalstroom papier en karton is vooral in het bedrijfsleven zeer aanwezig. Onder deze afvalstroom verstaan we o.a. drukwerk, kartonnen dozen en andere kartonnen verpakkingen. Het is belangrijk om deze afvalstroom zo proper mogelijk in te zamelen zodat het sorteerproces snel verloopt en het ingezamelde papier en karton weer gebruikt kan worden voor bijvoorbeeld printpapier of zakdoekjes.

‘Proper’ in deze context betekent ‘niet vuil’ maar ook zo weinig mogelijk gemengd met materialen die niet binnen deze afvalstroom vallen, zoals metaal of plastic. Denk maar aan de welbekende pizzadoos. Door het vet van de pizza is het karton zodanig vervuild dat het niet meer bruikbaar is. Dan doe je deze dus beter niét bij papier en karton.

Klik op de magneetsticker en lees meer over de afvalstromen Papier en Karton

Glas

Glas

Glasafval is het perfecte voorbeeld van een circulaire afvalstroom. Glas kan namelijk goed omgesmolten worden tot nieuw glas. Keer op keer, zonder kwaliteit te verliezen. Het gescheiden inzamelen van glas is inmiddels behoorlijk ingeburgerd maar op kantoor kan het nog beter. Zorg ervoor dat lege flessen zonder statiegeld niet in een hoek of onder een bureau belanden, maar verzamel ze centraal en voed zo de cirkel met nieuwe grondstoffen.

Klik op de magneetsticker en lees meer over de afvalstroom Glas

Plastic

Plastic afval scheiden is een goed idee dat makkelijk is in te voeren én uit te voeren. Ook op kantoor, op school, in een ziekenhuis of in de openbare ruimte. Door een aparte afvalbak of container te hebben voor plastic afval, hou je de diverse afvalstromen goed gescheiden en schoon. Het plastic afval kun je aanbieden als aparte afvalstroom die perfect te gebruiken is als grondstof voor nieuwe plastic producten.

Klik op de magneetsticker en lees meer over de afvalstroom Plastic

Rest

Restafval

Onder restafval verstaan we eigenlijk alles wat niet thuishoort in de afvalstromen die gerecycleerd kunnen worden wanneer ze apart ingezameld worden. Toch betekent dit niet dat restafval niet verwerkt kan worden tot nieuwe duurzame energie en grondstoffen.

Sterker nog, steeds meer duurzame energie wordt vervaardigd uit het verbrandingsproces van restafval. Denk bijvoorbeeld aan elektriciteit, stoom en warmte. Na het verbrandingsproces blijven bovendien waardevolle resten achter die óók weer gebruikt kunnen worden voor de zwaardere industrie. Kortom, afval is nooit écht afval.

Klik op de magneetsticker en lees meer over de afvalstroom Restafval

Afvalstromen bedrijven

Steeds meer bedrijven staan voor de uitdaging om bedrijfsafval zorgvuldig te scheiden. Dit is een belangrijk onderdeel van moderne bedrijfsvoering maar vormt toch nog te vaak een hoofdpijndossier. Iedere sector krijgt bovendien te maken met andere afvalstromen. Denk bijvoorbeeld aan de hospitality of horeca, waar eenmalig gebruik vaak de standaard is. Of het basisonderwijs, waar de kennismaking met verantwoord sorteren zorgt voor een generatie die zich bewust is van de noodzaak. Dus of je nu op zoek bent naar sorteerbakken voor op kantoor, op de sportclub of in de openbare ruimte, de eerste stap is zorgen dat ze aanwezig én zichtbaar zijn.

Afvalstromen altijd en overal gescheiden inzamelen

Hoewel het totale aantal afvalstromen nog veel hoger ligt dan wat we hierboven hebben behandeld – de Vlaamse Overheid onderscheidt er maar liefst 23 -, zijn dit wel de afvalstromen waar veruit het grootste deel van de samenleving dagelijks mee te maken krijgt. Ook op kantoor, in het ziekenhuis, bij de sportclub of op school.

Met onze missie om sorteren zo laagdrempelig mogelijk te maken in het achterhoofd, ontwikkelden we vuilbakken die in iedere situatie van pas komen. Gewoon door er te staan. Simpel – zeker – maar toch ook helemaal niet. Als het voor iedereen zo vanzelfsprekend was, stond ons milieu er echt beter voor. Maar laat het je motivatie om het beter te doen niet in de weg staan. Stap voor stap, en samen, lukt het ons wel.

Het scheiden van de verschillende afvalstromen wordt gestimuleerd als je het mensen makkelijk maakt. En hoe doe je dit beter dan met vuilbakken die niets aan het toeval overlaten? Ze zijn mooi, oersterk en voorzien van meerdere compartimenten om verschillende afvalsoorten zo vlot mogelijk apart te houden.

Een bak voor iedere afvalstroom

Ben je zelf op zoek naar een oplossing voor sorteren op kantoor, in het onderwijs, in de hospitality of een andere sector? Ontdek dan onze vuilbakken en creëer een propere en gezonde omgeving voor medewerkers, gasten, scholieren — voor iedereen. En minimaliseer tegelijkertijd je impact op het milieu.

Meer weten over ons ons verhaal?

Of heb je advies nodig over de juiste vuilbakken voor jouw omgeving en de diverse afvalstromen? Neem contact met ons op. We denken graag met je mee en strijden zo samen voor een circulaire samenleving.